Kombi günlük hayatlarımızda evimizi ısıtmak ve sıcak su temini sağlamak için en sık kullandığımız sistemlerden biridir. Kombiler pek çok marka ve modele sahip olmalarının yanı sıra aynı zamanda pek çok parçadan oluşmaktadırlar. Özellikle kış aylarında büyük bir öneme sahip olan kombiler, düzenli bakıldıkları takdirde uzun yıllar boyunca verimli bir şekilde çalışabilmektedirler.
Başlıklar
ToggleKombi temizliği ve bakım onarımı son derece önemlidir. Ayra Teknik Servis ile kombi tamiri, bakımı ve temizliği gibi pek çok hizmeti uygun fiyatlarla alabilirsiniz. Evdeki kombi ve beyaz eşya bakımı, bu cihazların uzun yıllar kullanılabilmesi için kritik öneme sahiptir. Bu nedenle özellikle kombi gibi pahalı ve teferruat gerektiren cihazların bakımına dikkat edilmelidir.
Kombiler pek çok şartta ve koşulda özel kutular içinde muhafaza edildikleri takdirde çalışmayı sürdürebilirler. Bu kutular ev ortamında değil de dış ortamda yer alan kombiler için kullanılmalıdır. Çünkü pek çok doğa olayı ve değişken hava nedeniyle hasar alabilir, bozulabilirler. Yaz aylarında neredeyse hiçbir elektronik aleti direkt güneşe maruz bırakmamak gerekir. Aynı durum kombiler için de geçerlidir. Gündeşin kombiyi fazlaca ısıtması, kombinin parçalarının yanmasına ya da bozulmasına neden olabilir. Bu da büyük bir masrafa yol açar. Aynı şekilde kışın korunmasız bir şekilde dış mekana monte edilmiş kombiler donarak tamir edilemez bir hale gelir ve çöpe atılırlar.
Kombilerin muhafaza ediliş şekilleri, monte ediliş biçimleri ve kullanım yöntemi çok önemlidir. Güvenli olmayan bir bölgeye ya da ortama monte edilen kombiler bulundukları ortama zarar verebilir. Aynı şekilde bulundukları ortamdan dolayı da zarar görebilirler. Aşırı nemli ortamlar, devamlı ıslanan yerler, yanıcı madde barındıran mekanlar, devamlı aşırı sıcak ya da şırı soğuk olan yerler kombilerin ömrünü kısaltır ve çabuk arızalanmalarına neden olur.
Kombiler Nasıl Çalışır?
Kombiler konvansiyonel ve yoğuşmalı kombi olarak iki grupta incelenebilirler. İki grupta da kombilerin çalışma prensipleri farklıdır. Yoğuşmalı kombi nedir ve nasıl çalışır gibi sorular sıklıkla sorulmaktadır. Dışarıdan bakıldığında iki kombi de birbirinden farklı görünmese de aslında oldukça farklı çalışma şekillerine sahiptirler.
Yoğuşma teknolojisine sahip kombilere yoğuşmalı kombi adı verilir ve günümüzde konveksiyonel kombilerin yerini daha sık almaya başlamışlardır. Kombiler yanma tiplerine göre ayrılır. Yoğuşmalı ve yoğuşmalı olmayan kombiler, kullanım şartlarına ve amacına göre de belirlenebilmektedir. Konvansiyonel yani yoğuşmalı olmayan kombilerin çalışma prensibi oldukça basittir. Doğalgaz yakılır ve böylece ısı enerjisi ortaya çıkar. Bu işlemden sonra açığa çıkan gazlar baca yardımıyla dışarı atılır. Ancak bu esnada atık gaz içinde yer alan enerji dış ortama salınmış olur.
Yoğuşmalı kombilerde oldukça farklı bir yapı mevcuttur. Yoğuşmalı kombiler de doğalgazın yakılmasıyla ısı enerjisi ortaya çıkarır. Atık gazlar yine bacalar yardımıyla dışarı atılır. Fakat konvansiyonel kombilere göre atık gazların içinde yer alan o enerji, sisteme geri kazandırılır. Dolayısıyla daha ekonomiktir.
Yoğuşma sistemine sahip olan yoğuşmalı kombiler atık gazların ortaya çıkardığı enerjiyi eşanjör ile sisteme aktarır. Isı geçişi yapılırken atık gazda yer alan su buharı yoğuşur. Böylece üst düzey bir teknoloji kullanılarak konvansiyonel kombilere göre daha fazla enerji tasarrufu sağlanmaktadır.
Yoğuşmalı Kombi Çeşitleri ve Avantajları
Yoğuşmalı kombi çeşitleri ikiye ayrılmaktadır. Bunlar yarı yoğuşmalı ve tam yoğuşmalı kombilerdir. İki kombi arasındaki en belirgin fark, mekanik anlamdaki tasarım farklılıkları ve yoğuşma oranlarıdır. Yarı yoğuşmalı kombilerin yapısında eşanjör yer alır. Bu sayede kombide B sınıfı ErP verimliliği sağlanmış olur. Tam yoğuşmalı kombilerde ise yoğuşma özel yapı içinde gerçekleşmektedir. Bu kombiler özel yanma odasına sahiptir. A sınıfı ErP verimliliği sağlarlar.
Yoğuşmalı kombiler pek çok avantaja sahiptir. Enerji tasarrufu sağlamak üzerine geliştirilmiş bir teknolojiden oluşan yoğuşmalı kombilerin pek çok avantajı vardır. Ekonomik olmalarının yanı sıra diğer kombi çeşitlerine göre çevre dostu bir yaklaşım sergilerler.
Günümüzde doğal kaynaklar hızla tükenmekte ve yerine yapay kaynaklar geçmektedir. Doğal kaynakların azalması nedeniyle insanlar bu kaynakları en verimli şekilde kullanabilmek için çeşitli teknolojilere başvurmaya başlamışlardır. Doğalgaz kullanımı daha verimli bir hale getirmeyi amaçlayan yoğuşmalı kombiler sayesinde hem çevreye zarar verilmemekte hem de doğalgazdan en iyi şekilde faydalanılmaktadır. Ayrıca yoğuşmalı kombiler diğer kombilere göre çok daha büyük değer ve önem taşımaktadır.
Gittikçe küresel ısınmanın arttığı ve doğal kaynakların tükendiği dünyamızda insanlar hem yaşamlarını sürdürmek hem de doğayı korumak adına ekonomik ve çevreci bir yaklaşım sergilemek durumunda kalıyor. Bu yaklaşıma sahip olmak oldukça iyi bir bakış açısı olsa da doğal kaynakların tükenmekte olduğuna dair işaretler gün geçtikçe artıyor. İnsanlar bunlara rağmen yaşamlarını sürdürmeye devam edip ellerindeki enerjiyi en verimli şekilde kullanmaya çalışıyor.
Doğal enerjilerin azalmaya başlamasıyla birlikte yakıt tasarrufu tüm insanları ilgilendiren bir mesele. Hem dünya hem de insanların ekonomileri için artık enerji tasarrufu sağlayan alanlara daha fazla ilgi gösterilmektedir. Doğalgaz uygun fiyatlı bir yakıt değildir. Bu nedenle hem fatura hem de enerji yükünü azaltacak şekilde kullanılmalıdırlar. Yoğuşmalı kombiler bu konuda en çok tercih edilen cihazlardır.
Asıl Yoğuşmalı Kombi Alınmalı?
Pek çok kombi markası, kullanıcıları için çeşitli modeller üretmektedir. Farklı bütçelere ve ihtiyaçlara hitap eden pek çok marka ve model bulunmaktadır. Bu marka ve modellerin arasından kullanıma en uygun olanı bulmak oldukça zordur. O yüzden direkt alınacak kombiye karar verilmeden önce kombinin kullanılacağı mekanın özellikleri göz önüne alınmalıdır. Örneğin evinizin ne kadar geniş olduğu, kaç odaya sahip olduğu, kaç kalorifer peteği barındırdığı, hangi cepheye baktığı ve yalıtımı önemlidir.
Bazı kombiler 35kW’a kadar çıkmakta ve bunun yanı sıra %90 veya üstü enerji verimliliği sağlamaktadırlar. Kombi seçiminde evin konumu, durumu, kullanıcıların ihtiyacı ve kombinin verimi hayati önem taşır. Pek çok evde ve iş yerinde tercih edilen kombilerden en doğrusunu seçmek doğal olarak biraz zaman alacaktır. Ayrıca evin kombi için uygun tesisata sahip olup olmadığı da önemlidir. İlk defa kombi kullanacak olan bireyler özellikle evlerinin durumunu iyi araştırmalı ve kombi seçimi yaparken acele etmemelidir.
Kombilerde enerji verimliliği haricinde sessiz çalışma, otomatik kapanma gibi özellikler de mevcuttur. Ayrıca yoğuşmalı kombilerin son çıkan modelleri çoğunlukla dijital olduğundan kullanım anlamında da kullanıcılara kolaylık sağlamaktadır. Günümüzde pek çok marka son teknolojiye sahip kombiler üretmekte ve her kombi modeli bir diğerine göre daha üst düzey özellikler taşımaktadır.
Elbette kombi seçtikten ve montaj işlemlerini gerçekleştirdikten sora dikkat edilmesi gereken başka durumlarda vardır. Örneğin kombilerin uzun ömürlü olması ve düzgün çalışabilmesi için mutlaka düzenli olarak kontrol edilmeleri gerekir. Ayra Teknik Servis ile kombileriniz bakımını ve onarımını en uygun fiyatlarla gerçekleştirebilirsiniz. İstanbul içinde hizmet veren Ayra Teknik Servis ile kombi bakımı, klima tamiri, petek temizliği gibi pek çok konuda hemen yardım talep edebilirsiniz.
Kombi Kullanırken Nelere Dikkat Etmeli
Pek çok kombi kullanıcısı, kombiler hakkında bilgi sahibi olduklarını düşünseler de kombileri oldukça yanlış kullanmaktadırlar. Kombi kullanırken enerji tasarrufu sağlamanın pek çok yolu vardır. Birkaç püf noktaya dikkat edildiği takdirde kombi kullanımı çok daha ekonomik bir hale gelecektir.
Kombi kullanırken dikkat edilmesi gereken ve avantaj sağlayacak bazı durumlar şunlardır:
- Kombiler kesinlikle açık balkon ya da bahçe duvarı gibi yerele konumlandırılmamalı, özellikle koruma kutusu olmadan bu bölgelere monte edilmemelidir.
- Havuz kenarı, duş gibi devamlı nemli ve ıslak bölgelere kombi monte etmek, kombinin zamanla bozulmasına ve maliyetli arızalar yapmasına neden olur.
- Soğuk mevsimlerde gündüz sıcakken kombiyi tamamen kapatmak yerine düşük sıcaklıkta çalıştırmak ısı kaybının yoğun bir düşüş yaşamasını engelleyecektir. Böylece akşam olup hava soğuduğunda kombiler tam ayar çalıştırılmayacak ve enerji tasarrufu sağlanacaktır.
- Kombi basıncı kullanıcılar tarafından düzenli olarak kontrol edilmelidir. Basınç seviyesi 2-3 ayda bir düşebilmektedir ve bu durum kombinin altındaki vanadan ayar yaparak düzeltilebilir. Ancak basınç düşmesi ya da artması sürekli tekrar ediyorsa mutlaka Ayra Teknik Servis’ten yardım alınmalıdır.
- Son ama en önemli madde, kombi temizliğinin düzenli aralıklarla yapılması ve kontrollerinin sağlanmasıdır.
Kombi Tesisatı Nedir?
Kombi tesisatı, bir kombinin tüm evi ısıtabilmesi için eve döşenen sistemin adıdır. Buna doğalgaz tesisatı da denir. Doğalgaz, ısıtma, ticari, mutfak amaçlı kullanılırken aynı zamanda sanayilerde, motor yakıtlarında ve sıcak su ile elektrik teminatında kullanılmaktadır. Bri enerji kaynağı ve yakıt olarak insanların hayatını kolaylaştırmaktadır. Doğalgaz tesisatı proje, tesisat döşeme, test ve onay olma üzere dört aşamadan oluşmaktadır. Kombi kullanımı için gereklidir.
Doğalgaz tesisatı için pek çok malzeme kullanılmaktadır. Ayrıca kombilerin düzgün çalışabilmesi, verimini koruyabilmesi ve zarar görmemesi için bu tesisat parçalarının bazılarının düzenli aralıklarla gözden geçirilmesi gerekir. Doğalgaz tesisatında yer alan bazı parçalar şunlardır:
- Sayaç
- Kombi
- Tesisatı ana gaz vanası
- Bağlantı kelepçeleri,
- Basınç regülatörü
- Flex hortum
- Doğalgaz dağıtım boruları
- Filtre
- Doğalgaz bağlantıları
- Ek parça ve kısımlar
Kombilerdeki tesisat bölümleri ise şu şekildedir:
- Doğalgaz bağlantıları
- Petek bağlantıları
- Vanalar
- Baca
- Filtreler
Evde doğalgaz tesisatı için kullanılması gerekn malzemeler şunlardır:
- Ana emniyet vanaları
- Gaz boruları
- Ayrım hattı
- Tüketim hattı
- Cihaz bağlantı hattı
- Sayaş bağlantı malzemesi
- Yangına dayanıklı ventil
- Tahliye borusu
- Deprem gibi doğal afetlere dayanıklı ventiller
Komi Montajında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kombilerin çalışabilmesi için bir doğalgaz sistemine ihtiyaç vardır. Bu doğalgaz sistemi kombiler aracılığıyla pek çok kişi tarafından kullanılmaktadır. Kombi tesisatında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunlar:
- Kullanılan vanalar doğru bir şekilde bağlantı noktalarına monte edilmeli.
- Doğalgaz ya da kombi tesisatı yapacak kişilerin alanında uzman kişiler olup olmadığına dikkat edilmeli.
- Tesisat için kullanılan borular kolay erişilebilir bir yerde olmalı.
- Eğer yapılacaksa kaynak işlemleri sağlam olmalı.
- Doğalgazı geçeceği ana hat borularının üzerini açık kalmasına dikkat edilmelidir.
- Evde nem ve yanıcı madde bulunmayan, aşırı güneş almayan ve aşırı soğuğa maruz kalmayan kısımlara monte dilmesine dikkat edilmelidir.
- Kombi ve doğalgaz için uygun radyatör seçimi yapılmalıdır. Aksi durumlarda kombilerden maksimum verim alınamaz.
- Konfor ve güvenlik için kombinin doğru bir şekilde konumlandırılmasına önem gösterilmelidir.
- Kombinin önünün sayaçların ve vanaların görüneceği şekilde açık olması gerekir.
- Ayrıca kombiler mutlaka evine en korunaklı kısmında yer almalıdır.
Kombi Bakımında Nelere Dikkat Edilmeli
Kombi bakımı her ne kadar göz ardı edilse de aslında insanların sağlığı ve kombilerin ömrü için büyük önem taşımaktadır. Kombiler doğalgaz tesisatı yardımıyla aktarılan doğalgaz ve su yardımıyla çalışmaktadır. Bu suyun daima temiz olması ve kombinin bağlı olduğu peteklerin temiz tutulması gerekir. Aksi durumlarda kombiler verimli çalışmaz ve daha çabuk arızalanmaya başlarlar.
Kombilerin doğru konumlandırılması kombi sağlığı ve bakımlarının daha kolay bir şekilde gerçekleştirilmesi için önemlidir. Kombi bakımında uygulanan adımlar şunlardır:
- Kombinin su sızdırıp sızdırmadığı ve basınci kontrol edilir.
- Sıcak suyu ve peteklerin yanma durumları kontrol edilir.
- Kombinin içi açılarak toslanıp tozlanmadığı kontrol edilir, gerek görülürse temizLenir.
- Kombinin içinde yer alan elektrik bağlantıları kontrol edilir.
- Bağlantı noktalarının doğru bir konumda olup olmadığı kontrol edilir.
- Kombideki su boşaltılarak genleşme tankının bacınsı ölçülür. Eğer basınç düşükse hava basılır.
- Kombinin bacası ve fanları kontrol edilerek temizlenir.
- Brülör temizlenir.
- Ateşleme iyonizasyonları kontrol edilir ve yanma işleminin gerçekleştiği hazne temizlenir.
- Vanalar kontrol edilir.
- Kombi hermetikse dan sökülerek temizlenir.
- Gaz ayarı kontrol edilir ve arızalar tamir edilir.
- Kullanıcı onay verirse arızalı parçalar değiştirilir.
- Peteklerin temizliği ve sıcak su kontrolü yapılır.
- Kalorifer filtresi temizlenir.
Tüm bu işlemleri gerçekleştiren ekip mutlaka alanında uzman ve yetkili kişiler olmalıdır. Yanlış müdahale ilerleyen zamanlarda daha büyük arızalara ve masraflara yol açar. Ayrıca kombi bakım onarım ekibi kombi temizlenirken kullanıcıya bilgi vermeli ve nasıl kullanılması gerektiği hakkında paylaşımda bulunmalıdır. Kombilerin kritik aksamları mutlaka kontrol edilmelidir.
Kombinin bakımının aksaması durumunda ise kombiler verimsiz bir kale gelir ve kombi ömrü kısalır. Ayrıca bu durum doğalgaz faturalarına da yansıyacağından ekonomik anlamda kullanıcılara büyük zararlar verir. Aniden gelişen arızalar da ek maliyetlere neden olabilir. Normalden fazla doğalgaz tüketimi gerçekleşeceği için enerji verimliliği azalır. Bunun yanı sıra kombilerin bulunduğu ortam ya da ev yeterince ısınmaz. Pete temizliği, ısı yayılımının verimli hale gelmesi için önemlidir.
Ayrıca kombileri kuran ekiplerle mutlaka konuşulmalıdır. Yanlış kurulan ya da konumlandırılan kombilerden maksimum verim alınamayabilir. Bu doğrultuda kombinin tekrar montaj ekibi tarafından sökülmesi gerekebilir. Bu hem kombinin söküldüğü alana zarar verirken hem de ek montaj masrafına neden olur.
Kombi Arızaları Nasıl Oluşur?
Kombi kullanırken kombilerin bakımının aksatılması ya da kötü şartlarda kullanılması kombilerin arızalanmasının temel sebepleri arasında yer almaktadır. Kombi arızasının bazı nedenleri vardır. Bunlar:
- Yanlış kombi kurulumu
- Su tesisatındaki basınç arızaları
- Kullanıcı hataları
- Gaz vanaları kapalı konumdayken kombinin çalıştırılması
- Kombide yer alan yaz ve kış modlarının duruma uygun çalışmaması
- Kombilerin bakımlarının aksatılması ve özensiz davranılması
- Kombilerin aşırı sıcak ya da soğuk mekanlarda kullanılması
- Yanlış müdahalede bulunulması
- Tesisatta yaşanan arızalar
- Basıncın aşırı artması ya da aşırı düşmesi gibi durumlar kombi arızalarının oluşmasına neden olabilmektedir.
Ayra Teknik Servis ile kombilerinizin bakımını uygun fiyatlarla düzenli olarak gerçekleştirebilirsiniz. Kombiler son derece hassas ve bakımına özen gösterilmesi gereke cihazlardır. Ayrıca kombi seçimi yaparken mutlaka garanti sunan teknik servislerden ya da firmalardan satın alınmalıdır. Tamir ve yedek parça değişimleri yine parça garantisi sunan firmalar tarafından gerçekleştirilmelidir.
Ayra Teknik Servis, İstanbul bölgesinde hizmet vermekte olup alanında uzman ekiplerle çalışmaktadır. Arıza, tamir ve bakım işlemleri uzman ekiplerce ve profesyonel ekipmanlarla gerçekleştirilmektedir. 7/24 hizmet sunan Ayra Teknik Servis ile kombilerinizin arıza durumları tespit ederek en uygun fiyatlar sunulur. Ayrıca kış aylarından önce mutlaka gerçekleşmesi gereken kombi bakımları profesyonelce yapılmaktadır. Kombilerin sağlığını korumak ve ömürlerini uzatmak için yılda bir kere Eylül veya Kasım aylarında kontroller sağlanmalıdır.